HOMOGENIZAČNÍ VAKUOVÝ KOTEL

Firma UNIMONT Pacov dokončila výrobu 50-ti litrového vakuové kotle k výrobě potravinářských omáček, emulzí. Zařízení je tříplášťové, z nerezového materiálu, schopné pracovat s podtlakem 650 mbar. Vnitřní plášť a potrubní rozvody jsou vyrobeny z materiálu EN 1.4404. Vakuový kotel je opatřen homogenizátorem s možností až 3.000 otáček za minutu. Do homogenizátoru je zavedeno potrubí z přídavných nádob o kapacitě 10 a 15 litrů.

Zařízení je možné chladit či ohřívat do duplikátorového pláště s maximálním možným tlakem 3 bary.

Samotný jev homogenizace je brán jako proces, při kterém se díky míchání různých surovin dosáhne stejnorodé látky. Tento proces je mezi lidmi nejznámější při homogenizaci mléka. Stroj zvaný homogenizátor, je pístové čerpadlo, které pod vysokým tlakem nutí mléko (emulze drobných tukových částic) vysokou rychlostí turbulentně proudit těsnou štěrbinou nebo tryskou. Při tom procesu se zmenší velikost tukových částic a mléko se zdá být krémovitější (tučnější), než ve skutečnosti je.

Přip odobném principu se homogenizují i jiné emulze, nejen potravinářské ale například leštící vosky a další.